Recipe: Easy Che Dau Den – Sweet Black Bean Soup

chedauden1
Che Dau Den – Sweet Black Bean Soup

Che Dau Den, is Vietnamese sweet black bean with coconut cream soup. Here’s 15-minute quick and easy recipe for this dessert .

Recipe

15-minute Che Dau Den - Sweet Black Bean Soup

  • Servings: 2-4
  • Time: 15mins
  • Difficulty: easy
  • Print

Ingredients

  • 2 cans Black Beans (15 oz., no flavor), drained, washed well, rinsed
  • 1 can of savory coconut cream
  • 1 cup of sugar (adjust to your taste)
  • 4 cups of water
  •  1 teaspoon of vanilla extract, (or Pandan leaves, washed)

Directions

Pot Method.   In a pot, bring water, pandan leaves black beans and sugar to boil over the  medium-high heat.  Add coconut milk, stir and bring to boil.  Lower the heat, add vanilla extract (if pandan leaves not used), simmer for another 10 minutes, stir occasionally.

Microwave Method.  Pour all ingredients in a safe microwave bowl.  Cook 5-minute in microwave and stir.  Repeat  5-minute cooking in microwave for 2 more times.

Serve warm or cold.  Keep “Che Dau Den”  in refrigerator.   Reheat it in microwave if serve it warm.  After 2 hours, black beans taste better, and taste  best after 24 hours.

Tips

  • Use 1/2 coconut milk and 1/2 of whole milk, so it would not be too creamy.
  • Add cooked Tapioca Pearls (Bột Báng).
  • The processed black beans  have high sodium, so we need to wash them well, and we do not add salt in this recipe.
  • For summer day, we want to eat Che Dau Den with crushed ice, then make it sweet and creamy by  adjust sugar and coconut cream to your taste. Also add 1 cup of cooked mung bean to enhance the  flavor.
  • Use the same recipe for unflavored can of red beans or black eye beans.

Recipe in Vietnamese

15 phút Chè đậu đen

Thành phần

2 lon Đậu đen (15 oz, không có mùi), rửa sạch, ráo nước
1 lon nước cốt dừa
1
cup đường (tùy theo sở thích của bạn)
4 cup nước
vanilla, hoặc lá pandan rửa sạch

Hướng dẫn
Phương pháp nồi
. Trong nồi, cho nước, lá pandan, đường để đun sôi trên lửa vừa. Thêm đậu đen và nước cốt dừa, khuấy và để sôi. Hạ nhiệt, thêm vani (nếu không sử dụng lá pandan), đun nhỏ lửa trong 10 phút, thỉnh thoảng khuấy.
Phương pháp
lò vi sóng. Đổ tất cả các thành phần vào một cái bát đĩa vi ba an toàn. Nấu khoảng 5 phút trong lò vi sóng và khuấy. Lặp lại nấu 5 phút trong lò vi sóng 2 lần nữa.
Ăn ấm hoặc lạnh. Giữ
chè đậu đen trong tủ lạnh. Sau 2 giờ, đậu đen sẽ ngon hơn, và ngon nhất sau 24 giờ.

©2015-2017 Tra Vinh Networks. All Rights Reserved.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s